Bio bavlna - tobolka

Proč se nespokojit jen s bio bavlnou?

Před nedávnem jsme obdrželi dotaz od jedné z našich zákaznic, který zněl: "Jaký je rozdíl mezi vaší bavlnou a bio bavlnou v běžných obchodech a řetězcích?".

Otázka, která je vzhledem k přibývajícímu množství produktů z bio bavlny zcela na místě.

Protože jsme obdobných dotazů v poslední době zaznamenali více, vznikl tento krátký článek, ve kterém se pokusíme vyzdvihnout ty nejzásadnější rozdíly.

Bio bavlna na vzestupu

Se zvyšující se informovaností spotřebitelů o problematice s běžně pěstovanou bavlnou se zvyšuje také poptávka po produktech, které jsou vyrobeny z bio bavlny. Na tuto poptávku přirozeně reagují prodejci, kteří rozšiřují svou nabídku o produkty z organické bavlny.

Tento trend vnímáme veskrze pozitivně, ale ...

Na co si dát pozor?

Bio bavlna bez uznávané certifikace zaručuje pouze pěstování bez GMO a agrochemikálií. Co se děje při zpracování, už neřeší.

Běžně jsou tak produkty vyrobeny z bio přízí, ale následně jsou zpracovávány, běleny, barveny a finálně upraveny v konvenčních provozech za pomocí běžných chemikálií.

Výsledkem jsou produkty, které sice nesou označení bio bavlněné, ale jsou jen "v polovině cesty" za vyšší kvalitou a udržitelnou produkcí.

Proto byste se "jen" s bio bavlnou neměli spokojit.

Zorientovat se v nepřeberném množství certifikací, které po detailním zkoumání často nic nezaručují, může být pěkný oříšek.

Při volbě produktů z bio bavlny vám doporučujeme upřednostnit ty, které mají certifikaci GOTS. Jedná se o nejpřísnější a nejuznávanější certifikaci pro textil vyrobený z organických vláken, který zaručuje pěstování bavlníku bez GMO, bez chemikálií (umělých hnojiv, pesticidů, insekticidů) a sleduje každý krok od bavlníkového pole, až po finální produkt.

GOTS CERTIFIKOVANÁ BIO BAVLNA

Související: Nejběžnější certifikace produktů.

V čem je tedy ten rozdíl?

Rozdíl mezi námi používanou bio bavlnou ve srovnání s konkurenční bývá především v kvalitě a zpracování bavlníkových vláken a příze.

Použitím extra dlouhých vláknech organické bavlny, která nebyla porušena chemickými procesy při pěstování ani zpracování vede k měkčí, prodyšnější a odolnější tkanině.

GOTS certifikovaná bio bavlna je základem při tvorbě všech našich kolekcí. 

Produkty z certifikované bio bavlny jsou součástí naší cesty k zodpovědnostiMůžete se tak spolehnout, že neobsahují žádnou z desítek chemikálií, které se v konvenčně zpracovaných produktech běžně vyskytují.

Související: Detailní srovnání certifikované bio bavlny a běžné bavlny.

Pozitivní dopad

V celosvětovém měřítku je organická pouze velmi malá část ročně vyprodukované bavlny. Pěstování bio bavlny zajišťuje, že do půdy nebo do přilehlých řek, jezer nebo moří neproniknou žádné škodlivé chemikálie. To znamená, že voda použitá pro ekologické zemědělství není považována za ztracenou, protože může být znovu použita a může se bezpečně vrátit do půdy a dalších vodních zdrojů.

Celkový pozitivní vliv na vodu, půdu a biologickou rozmanitost znamená, že blahobyt a živobytí pěstitelů bavlny a jejich komunit jsou respektovány a chráněny.*


Fakta a čísla

  • Bavlna, odvozená od arabského slova 'kutan', se pěstuje již více než 6 000 let.
  • Celosvětově je bavlna druhé nejpoužívanější vlákno z hlediska objemu, hned po polyesteru.
  • Odhaduje se, že pouze 1,4 % bavlny je organických.
  • 100% bavlna, kterou používáme, je organická bavlna s certifikací GOTS.

* Zdroj: Textile Exchange's Material Change Index (MCI) 2023


Zanechat komentář

Upozorňujeme, že komentáře musí být před zveřejněním schváleny

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.